Zevenenveertig dagen zonder suiker

februari 19, 2012 § 4 reacties

Grassi

Drie vriendinnen besloten om in de vastenperiode van 2012 geen suiker meer te eten.

We vertelden het aan iedereen die het horen wou, en intussen zijn we met een tiental mensen die suiker achterwege zullen laten in de periode tussen 22 februari en 8 april. Veertig dagen dachten we, totdat we ontdekten dat de vastenperiode dit jaar blijkbaar 47 dagen duurt.

We kozen voor de katholieke vastenperiode. Niet dat we zelf zo katholiek zijn, verre van, het leek ons gewoon een goed moment. De tijd van de nieuwjaarsrecepties en -eetfeesten is voorbij. Het is de tijd van de grote schoonmaak, ook voor ons lijf. En misschien wordt ons figuur er weer wat beter op, altijd interessant met de zomer in het vooruitzicht.

Bovendien zijn er nog anderen die op één of andere manier vasten en zijn we mooi solidair! Er zijn ook mensen die één en ander gaan combineren: sterk!

47 dagen zonder suiker dus.

Dat klinkt eenvoudig, maar intussen hebben we al onthutsende ontdekkingen gedaan. Suiker zit in zeer veel eten. Zelfs in dingen waarin je het niet zo meteen verwacht. Zoals spaghettisaus. Of brood. Vaak ook in yoghurt.

Hoe ver ga je er in? Hierover waren al enkele discussies tussen de initiatiefnemers, en zo zie je al snel dat mensen soms andere accenten leggen. Wij (de initiatiefnemers) kwamen alvast tot het volgende:

– Toegevoegde, geraffineerde suikers zullen we bannen.

– Toegevoegde, geraffineerde suikers zitten in zeer veel etenswaren. Als je gaat winkelen, kijk je best naar de ingrediëntenlijst.

– Vers fruit bevat uiteraard ook suikers, maar ze zijn er van nature aanwezig. Fruit eten is gezond en blijven we eten.

– Ahornsiroop, honing e.d zijn ook natuurlijke suikers, maar zullen we wel achterwege late. Het zijn echte zoete bommen.

– Over gedroogd fruit zijn we er niet uit geraakt. Een diëtiste die ook deelneemt stelt dat dit niet kan omdat het ook zoete bommen zijn. Bronnen als Sonja Kimpen, “Sterker dan suiker” laten het wel toe in beperkte hoeveelheden.

– Met stevia kan je de zoete smaak behouden, waardoor je het vasten iets kan vergemakkelijken. Maar je blijft wel vast zitten aan de zoete smaak. Wil je van de zoete smaak verslaving af? Laat dan ook stevia achterwege.

– Alcohol: in heel wat alcoholhoudende dranken zit suiker. Als je echt wilt ontgiften, mijd je alcohol beter ook. Maar ook hierover kan je discussiëren.

Sommige mensen die mee willen vasten vroegen naar onze spelregels. We hebben het liever over tips, zoals hierboven. De basis is om toegevoegde, geraffineerde suikers te bannen. En daar ga je zo ver in als je zelf wilt.

 

(foto: Canonil)

Advertenties

§ 4 Reacties op Zevenenveertig dagen zonder suiker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Zevenenveertig dagen zonder suiker voor Suikerloos.

Meta

%d bloggers liken dit: