Wat extra motivatie om vol te houden

maart 7, 2012 § 1 reactie

Van JDB (een gezondheidswerker) kreeg ik onderstaande mail.

Gefeliciteerd voor uw prestatie. Je bent je leven aan het verlengen en verjongen. Als je de gezondheidsliteratuur erop naleest dan wordt suiker vaak vermeld als doodsoorzaak nummer 1. Suiker is een luxeprobleem geworden. Suiker is niet alleen een genotmiddel waar de voedingsindustrie handig op inspeelt maar ook een conserveringsmiddel dat bijna overal in zit. Dit is wat we noemen de verborgen suikers.

Oorspronkelijk at de mens echt nooit zoetigheid (tenzij af en toe wat honing). Hij haalde het meestal uit de natuurlijke gewassen (bv. rode biet, wortel, pompoen…). Je moet maar eens in een supermarkt rondwandelen en je vindt bijna niets meer zonder suiker (behalve de verswaren natuurlijk). Dan heb je de producten die gezoet zijn met chemisch nagemaakte suikers (nog een grotere ramp voor onze gezondheid). Ook brood komt er niet onderuit (zelfs biobrood). En wist je dat echt biobrood bijna niet meer bestaat tenzij je het zelf maakt? Alles is uiteindelijk geïndustrialiseerd(24-uurs economie) en alles is altijd voorradig. Dat is verre nog van natuurlijk te noemen.

Overigens brood is zeker geen vers product te noemen en is gebakken op zeer hoge temperatuur gedurende twee uur. Brood is een goed vulmiddel maar weinigvoedingsmiddel. Volgens sommige dokters die ik volg is alles wat boven de 80 tot 100 graden klaargemaakt voedingskundig zo goed als waardeloos.

Maar laat ons niet te ver afleiden van het suikerprobleem want daar is nog ontzettend veel over te vertellen.

Zelfs fruit en groenten zijn sedert halverwege de vorige eeuw steeds maar verder doorgekweekt op zoetheid en niet op o.a. nuttige inhoudstoffen.   Een huidige sinaasappel bijvoorbeeld is zoet/zuur. Oorspronkelijk was ze zuur/zoet. Fruit en groenten zijn nog altijd de beste keuze  natuurlijk daar ze rijk zijn aan natuurlijke vezels. Vandaar dat de zogenaamde natuurlijke fruitsappen ook niet echt zo gezond zijn omwille van de te hoge suikerinhoud (ook al zijn het natuurlijke suikers). Van sinaasappelsap bijvoorbeeld stijgt de Glycemische Index met maar liefst 50% en als we dat te veel consumeren is dat regelrecht nefast voor onze gezondheid (o.a. de bloedsuikerspiegel). Water is nog altijd de beste drank en af en toe een fruitsapje genieten is niet erg maar leng het dan op met water of drink na uw glas fruitsap en glas water. Verder heeft suiker een grote negatieve impact op onze gezondheid (suiker maakt moe, is een vitaminen- en mineralenrover, stimuleert infecties door een verminderde immuniteit, houdt vocht vast…).

 Nog een fijne dag verder en nog veel succes met alles wat je doet.

Zo hoor je het eens van een ander.

Steven

Advertenties

§ Een Reactie op Wat extra motivatie om vol te houden

  • Ik protesteer tegen de stelling die hier geponeerd wordt dat fruit vroeger, veel vroeger (toen de dieren nog konden praten en al) niet zoet maar zuur was …

    Terwijl ik nu net geleerd heb dat fruit vroeger nog gewoon aan de boom kon rijpen (of struik, of weet ik veel wat) en toen nét veel meer natuurlijke suikers had … (zoals alle gewassen trouwens, vroeger werden die geoogst als ze rijp waren, nu worden ze vroeger geoogst en artificieel gestimuleerd om rijp te worden tijdens het vervoer …)

    (ongeraffineerde) Suiker is op zich niet slecht, het is pas als er een “te veel” voor staat dat het niet meer goed is, zoals met de meeste dingen. Alles met mate, en goed afwisselen en varieren.

    Mensen houden gewoon van de smaak van zoet, omdat zoet snelle energie levert (moedermelk smaakt tenslotte ook zoet) en dàt is nu net zo lastig om afgeleerd te krijgen … En daarom is dit initiatief zeker dubbel en dik de moeite waard, volgens mij zelfs nog veel meer dan de dagen zonder vlees.

    En dat àlle voedingsstoffen worden vernietigd door verhitting … wat is me dat voor quatch … wordt dat door een échte dokter verteld? Iemand die een beetje chemie kent en gestudeerd heeft? Sjonge, jonge zeg …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Wat extra motivatie om vol te houden voor Suikerloos.

Meta

%d bloggers liken dit: