Recept: suikervrije chocoooooo!
maart 9, 2012 § 7 reacties
“Better than Nutella“, noemt Chocolate Covered Katie deze choco. Ik vind Nutella eigenlijk helemaal niet lekker (vroeger wel trouwens, maar vanaf een bepaald moment dus absoluut niet meer), dus voor mij zijn alle choco’s beter dan Nutella. Nah!
Maar wat deze choco van een objectiever perspectief ‘beter’ maakt dan Nutella, is 1) de afwezigheid van geraffineerde suiker, 2) de afwezigheid van melk, 3) het lage vetgehalte (en je bepaalt zelf welke olie je gebruikt) en 4) de afwezigheid van kunstmatige smaakstoffen.
Het recept, vertaald en becommentarieerd door mezelve:
(voor de schone foto’s moet je bij Katie zelf zijn – maar pas op: kwijlgevaar!)
Ingrediënten:
- 2 cups (240 g) rauwe hazelnoten
- 1 1/2 el puur vanille-extract (geen vanille-essence, da’s chemische troep)
- 1/4 cup cacaopoeder (geen chocomelkpoeder dus, daarin zit meer suiker dan cacao, denk ik)
- 1/4 tl + 1/8 tl zout
- optioneel: 2-3 tl olie naar keuze (voor extra smeuïgheid)
- 1/2 cup (120 ml) melk naar keuze (ongezoete sojamelk of rijstemelk in mijn geval)
- 1 el steviapoeder
- 1/4 cup (60 ml) plus 2 el stroop naar keuze (of suiker voor de suikerverslaafden) OF als je geen stroop eet, kan je dit vervangen door extra stevia + iets vloeibaars (kokosmelk lijkt me lekker…)
Hoe?
Rooster de hazelnoten 10-14 minuten op 215°C.
Wrijf ze daarna in een keukenhanddoek om de meeste velletjes eraf te krijgen.
Mix de noten tot ze ‘boterig’ zijn.
Al de rest erbij.
Mixen tot de pasta zo smeuïg als gewenst is.
Belachelijk gemakkelijk, niet waar?
Ik bewaar deze choco trouwens in de koelkast.
Smakelijk!
Jammer van die hazelnoten, daar ben ik allergisch voor 😦
Je kan ze misschien vervangen door wal- of paranoten? Of cashewnoten lijken mij ook wel lekker hiervoor… Of ben je allergisch voor alle soorten noten?
Ja, helaas wel. Ik vervang veel door pijnboompitjes en sesam, maar of dat ook hierbij gaat?
Het ‘leest’ wel heel lekker. Wellicht dat ik het eens als cadeau maak, in gezellige potjes.
Bedankt voor het recept.
Oh, da’s inderdaad wel jammer. Pijnboompitjes en sesam lijken mij inderdaad minder geschikt…
Graag gedaan! Ik hoop dat je er iemand anders mee kan blij maken 😉
Oh ja, ik heb ook nog een ander chocorecept gepost op een andere blog: hier te vinden. Maar daarvoor moet je dan aan suikervrije chocolade zien te geraken…
Er zijn mij een paar dingen niet duidelijk:
– 1/4 tl + 1/8 tl zout: 1/4 tl van wat?
– 1/4 cup (60 ml) plus 2 el stroop: 1/4 cup van wat?
Alvast bedankt voor de verduidelijking.
Wel, 1/4 tl zout en dan nog eens 1/8 tl zout. Idem voor de stroop: 1/4 cup stroop en daarbovenop nog eens 2 el.
Als je niet met cupmaatjes en ‘Amerikaanse lepeltjes’ werkt, kan je ook gewoon zeggen: een snufje zout en 90 ml stroop (want 1 Amerikaanse el = 15 ml).