Gewonnen van suiker!

maart 16, 2012 § 1 reactie

Ik heb al enkele keren gelezen dat als je een nieuwe gewoonte 21 dagen kan volhouden, je mag stellen dat het nieuwe gedrag ‘verankerd’ is. En aangezien de eerste 21 dagen van de vasten voorbij zijn, kan ik me nu officieel genezen verklaren van mijn suikerverslaving.

De voorbije drie weken heb ik niks van chocolade, koekjes, snoepjes, frisdranken of gezoete vruchtensappen, chocomousse, ijsjes, gezoete dessertjes en dergelijke gegeten. Wie mij een beetje kent zal misschien verwonderd zijn van deze prestatie. Naast deze ‘directe ‘ suikerconsumptie heb ik zo goed mogelijk opgelet bij het aankopen van producten waar mogelijk suiker is aan toegevoegd (indirecte suiker dus). Helemaal is dit laatste niet gelukt, want ik zal de voorbije weken wel iets hebben gehad met wat suiker (zoals brood bijvoorbeeld).

Was dit nu moeilijk? Eigenlijk niet echt, de eerste dagen voel je duidelijk een gemis, dat zich soms vertaalde in wat hoofdpijn of moeheid. Maar daarna ging het elke dag beter. Elke keer je een lekker zoet aanbod weigert versterkt dit trouwens het beeld van jezelf: ‘zie je wel, ik kan ook zonder suiker’.  Wat alcohol betreft heb ik twee keer gezondigd. Een jenever en 1 trappist  Karmeliet, en telkens om sociale redenen.

Verder heb ik meer fruit gegeten, ook wat meer noten en gedroogd fruit. Ik heb een paar keer brood gebakken (om zeker te zijn dat er geen suiker in zit). Ik schat dat ik toch zo’n 5 euro per week uitspaar. Want bij het winkelen (of in een station) kocht ik regelmatig een reepje zoet (als beloning of als troost). Het zou natuurlijk kunnen dat het extra fruit dit dan weer teniet doet.

Tenslotte heb ik de voorbije weken flink gewerkt (en soms iets te weinig geslapen), maar toch heb ik geen last gehad van suffe of oververmoeide momenten. Volgens sommigen ga ik hierdoor zelfs gewoon langer leven, wat dan weer minder ecologisch is. Maar het gezegde ‘meer geluk met minder voetafdruk’ kan nu aangevuld worden met de vaststelling: ‘meer energie met minder suiker’.

Zal ik dit ook na de vasten volhouden? Ik ga ervan uit van wel. Ik ga mezelf wel toelaten nog eens een glas wijn of bier te drinken, en misschien eet ik bij terrasjes weer nog wel eens een ijsje. Maar verder wil ik niet hervallen in die oude gewoonte en blijven genieten van deze kleine overwinning. Zoals ik het al vaker heb gemerkt tijdens mijn Low Impact leven, acties ondernemen die goed zijn voor de planeet zijn vaak ook goed voor jezelf.

Advertenties

§ Een Reactie op Gewonnen van suiker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Gewonnen van suiker! voor Suikerloos.

Meta

%d bloggers liken dit: