De noodzaak van het met minder leren doen

maart 12, 2014 § Een reactie plaatsen

Week 1 van de suikervasten zit erop.

Nog wat motiverende lectuur: Vasten, of leren leven met genoeg, een opiniestuk over de noodzaak van vasten uit De Standaard van het voorbije weekend.

Een interessante passage:

Een vastenperiode is een periode waarin men de moeite neemt om te leren leven met minder. En laat dat net in tijden van crisis bijzonder nuttig zijn. Elke dag worden we immers geconfronteerd met onze tanende economie en met weloverwogen opinies van experts die uiteenzetten waarom onze huidige consumptiedrang niet vol te houden is. Zo beseffen we onderhand dat er een aantal wereldbollen extra nodig zijn als de hele mensheid de levensstandaard van de gemiddelde Belg wil volhouden.

We weten dat allemaal wel, maar wat doen we daaraan? We kopen schone lucht in het buitenland om onze uitstoot goed te praten, we trekken de pensioenleeftijd omhoog en we trachten de economie aan te zwengelen met woorden als innovatie en ondernemerschap. Zoals Tolstoj zei: ‘Mensen komen aandraven met de meest ingenieuze oplossingen voor hun problemen, behalve deze: ophouden met dat te doen wat hun probleem veroorzaakt.’

 

(…) Vasten is geen ouderwets gedoe, geen exotische rariteit en geen dieettrucje. In deze tijden van consuminderen – niet omdat het een mode is, maar omdat het stilaan onvermijdelijk wordt – is vasten een noodzaak. Het ‘oefent’ immers een bijzonder belangrijke ingesteldheid.

Advertenties

Getagd: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu De noodzaak van het met minder leren doen voor Suikerloos.

Meta

%d bloggers liken dit: